Az alábbiakban megpróbálunk – helységekre lebontva – a teljesség igényével egy átlag háztartásnak tanácsokat adni a takarítás higiénikus sorrendjéről.

Mint bizonyára Ön is tudja, egy háztartás higiénikusan tisztán tartása nehéz és fáradalmas feladat. A takarítással töltött időt, de talán még fontosabb, hogy a higiénikusan tiszta eredményt a helyes sorrend nagyban befolyásolja. Praktikus tippjeinkkel reméljük, segítünk Önnek is, hogy hatékonyabban tudja otthonát higiénikusan tisztán tartani!

ELŐKÉSZÜLETEK

Nagytakarítás előtt érdemes időben meggyőződni róla, hogy minden szükséges fertőtlenítő- és/vagy tisztítószer, takarítóeszköz megtalálható-e otthon. Amennyiben nem, javasoljuk, hogy azt a takarítás elkezdése előtt szerezze be.

A TAKARÍTÁS HELYES SORRENDJE

Sokan azt gondolják, hogy a takarítás egy roppant egyszerű, mindenki által könnyen elvégezhető feladatlánc összessége. Ami abban az esetben meg is állja a helyét, ha tudjuk, hogy ezt a feladatláncot honnan is kell felgöngyölíteni. Az alábbiakban megpróbálunk – helységekre lebontva – a teljesség igényével egy átlag háztartásnak tanácsokat adni a takarítás higiénikus sorrendjéről.

Javasoljuk, hogy vegye figyelembe a fentről-lefelé és a kintről-befelé elvet. A fentről-lefelé elv nem más, mint hogy érdemes figyelembe venni a gravitáció törvényét. A kintről-befelé elv nem más, mint hogy célszerű elsősorban a külső felszíneket megtisztítani és onnét fokozatosan befelé haladni. Így maximálisan kizárható lakásunkból a szennyeződés.

1. A takarítás első és legfontosabb lépése, hogy minden helységben csináljon rendet, tegye el a tárgyakat a helyére, húzza le az ágyneműt, vigye ki a szemetet. Mosogasson el, szárítsa meg és tegye el a megtisztított edényeket és a konyhai eszközöket. Vegye le a függönyöket és tegye be a mosógépbe, és a takarítás végére időzítve mossa ki, így a takarítás befejezésekor, még nedvesen újra felakaszthatja őket. Célszerű a fehér függönyök mosásánál fehérítőt használni, hogy ne csak felfrissüljenek és visszanyerjék ragyogó fehérségüket, hanem hogy higiénikusak is legyenek.

2. Portalanítsa a felületeket fentről lefelé haladva.

3. Szellőztessen ki alaposan.

Miután mindez megvan, kezdődhetnek a talán már mindenki által jól ismert takarítás további lépései:

4. Mossa le az ablakkereteket, párkányokat és redőnyöket.

5. Mossa le az ablakokat, majd ezt követően, amennyiben szükséges, ismét portalanítsa a felületeket. Ezzel a fázissal be is fejeződött a kintről-befelé elv alkalmazása, mivel a nyílászárókat becsukta, így a további, kintről érkező szennyeződések bejutási lehetőségeit megakadályozta.

6. A vizes helyiségek takarítását, fertőtlenítését javasoljuk a következő lépésnek, mivel itt a párás, meleg környezet jó táptalajt biztosít a korokozóknak. A WC gondos tisztítást igényel, ne csak a WC belső részét tisztítsa meg alaposan fertőtlenítő szerrel, de mossa át az egyéb felületeket is. Az alábbi sorrendben fertőtlenítse a WC-jét: a kilincset, a falakat, a lehúzót, a WC-deszkát és tetőt, illetve a kagyló külső felületeit. Állítsa a WC kefét Domafresh-sel higított vízbe.

A WC higiéniájáról itt olvashat bővebben.

A fürdőszoba takarításával kapcsolatban ide kattintva tájékozódhat.

A konyha (lakásunk legszennyezettebb pontja) alapos fertőtlenítéséről itt írunk.

7. Mindezek után jöhet a porszívó, alaposan takarítson fel a lakószobákban a bútorok alatt és mögött, szőnyeg alatt, portalanítsa a kárpitokat is. A bútorokat bútorápolóval vagy nedves kendővel törölje át. Mossa le a tükröket és egyéb felületeket, ügyeljen rá, hogy cseppmentesen száradjanak. Mosson fel alaposan, a tisztább helységek felől haladva a konyha, a fürdőszoba és a WC felé.

Kattintson ide a lakószobák takarítására vonatkozó tanácsainkért.

8. Végezetül tegye a takarításnál használt eszközöket fertőtlenítőszeres vízbe. Ezek az ártatlannak tűnő eszközök még a szemetes edénynél is jobban kedveznek a baktériumok elszaporodásának.

Amennyiben a fenti pontokat akkurátusan követte, már csupán a függönyöket kell visszaakasztania a helyükre, és élvezheti otthona higiénikus tisztaságát.